Продължете към съдържанието
Начало » SEO оптимизация – публикации » Защо SEO е важно за вашия сайт?

Защо SEO е важно за вашия сайт?

  Пазарен дял на търсачките - данни от януари 2022 година

  Как SEO помага на вашия бизнес?

  За да се развива всеки сайт има нужда от определени услуги чрез които да достигне до потенциалните си клиенти и още тук разбираме защо SEO е важно. Най-рентабилната услуга е именно оптимизацията, а в тази статия ще разберете и как SEO помага на вашия бизнес.
  SEO оптимизацията е един от задължителните компоненти в развитието и маркетинговата стратегия на вашият сайт. Това е процес, който подобрява сайта и повишава неговата видимост в Google и други търсачки, когато хората търсят продукт или услуга свързани с вашия бизнес. Основният източник на дигитален трафик е търсенето, хората извършват трилиони търсения всяка година, голям процент от тях са с търговски намерения. Ако нямате силна SEO стратегия за повишаване на класирането на вашият сайт, няма да успеете да привлечете вниманието на потенциални клиенти и ще бъдете победени от конкуренцията. Ako искате да разберете как се прави SEO оптимизация може да прочетете нашата статия.

  В следващите редове ще се опитаме да внесем известна яснота, защо да не пренебрегвате SEO оптимизацията с по-конкретни факти:

  Пазарен дял на търсачките - данни от януари 2022 година
  Пазарен дял на търсачките в световен мащаб – данни от януари 2022 година

  Органично търсене

  Успешната SEO стратегия, влияе върху позиционирането на уебсайта в страниците с резултати от търсачките. Това е органично търсене и резултатите от него се подреждат според тяхната уместност и отношението им спрямо търсената дума. Разликата между органично и платено търсене, е че при второто позицията се определя от това, колко е готов да плати рекламодателя за него. Резултатите от органичното търсене се произвеждат от индивидуалния алгоритъм на търсачките и не могат да бъдат повлияни от платени реклами или да включват такива. Страниците с резултати от търсенето от Google, Bing или Yahoo на дадени ключови думи се различават, заради различните алгоритми. За никого не е тайна, че Google е най-посещавания уебсайт в света и притежава значителен дял от цялостния пазар на търсене. Всички търсачки допринасят за видимостта на марката, но независимо от това Google е ясен лидер и за това е важно да се следват неговите насоки.

  Да бъдеш видим като доверен ресурс на Google, винаги ще работи в полза на марката, до това ще доведе качественото SEO и добрият уебсайт.

  Потребителско преживяване

  Усилията, които ще положим за SEO оптимизацията на уебсайта, не са само с цел постигане на челни позиции в търсачките. Ако сайта зарежда бавно, има зле изглеждащ интерфейс и не се навигира лесно, вие няма да спечелите доверието на вашите потенциални клиенти и те ще го напуснат бързо. Негативното потребителско преживяване има отрицателна склонност за последващо пазаруване. Спечелването на потребителското доверие може да стане, благодарение на положителното преживяване, което те са имали на вашия уебсайт. Потребителското преживяване е цялостното пътуване, което потребителите преминават, докато използват продукт или услуга. Основната му функция е да стимулира ангажираността на аудиторията. След като потребителя остане с положителни емоции има склонност за последващо пазаруване. Стремете се да предлагате|постигате оптимално потребителско преживяване.

  Подтикване на посетителите към действие

  Как ще конвертирате трафика, който генерирате? Успешното SEO не е само да накарате хората да кликнат върху вашия сайт, трябва да ги накарате да предприемат правилните действия, след като са там. Трябва да знаете защо искате хората да вашия сайт, преди да потърсите SEO експерт, за привличане на трафик към уебсайта. Коя бизнес цел е най-важна за вас, като например: да попълнят формуляр за връзка, да се абонират за информационния ви бюлетин или да купят конкретен продукт. В зависимост от това е добре да се съсредоточите върху подобрения на дизайна, които насърчават посетителите да предприемат желаното от вас действие. Не забравяйте, че те са ценни за вашия бизнес, само когато взаимодействат с вашето съдържание по начин, който искате.

  Други причини поради, които SEO е толкова важен за вашия бизнес:

  Дълготрайни резултати

  Традиционните маркетингови методи са обвързани с времето, ако не генерират резултати в определен период от време, парите похарчени за тях отиват на вятъра. При SEO оптимизацията резултатите идват по-бавно и това понякога разочарова собствениците на бизнес. Факт е обаче, че тази стратегия има много подстратегии, които и позволяват да бъде изключително ефективна в дългосрочен план. При инвестиране в SEO, вие си гарантирате реална видимост за месеци или години напред.

  Висока възвращаемост

  SEO оптимизацията е инвестицията, която има много висока възвращаемост във времето. Основната причина за това е, че ви позволява да се свържете с точните хора в точното време. Едно от предимствата на SEO е, че не включва плащане за рекламно пространство. Разликата е там, че при PPC рекламата заради, която виждате първите няколко резултата с малък надпис „Реклама“, се плаща за определен период от време. След като този период изтече, вашия уебсайт спира да се показва и да генерира резултати за вашия бизнес. Сайтовете, които се появяват в органичните резултати, точно под тези реклами, не плащат нито лев за тези класации.

  Защо SEO е важно - възвръщаемост на инвестицията при SEO оптимизация и онлайн реклама.
  Графика възвръщаемост на инвестицията за SEO оптимизация и платена реклама

  Показателите, които оказват влияние върху класирането на уебсайтовете, според алгоритъма за търсене на Google са стотици. Поради тази причина, измерването само на няколко ключови показатели ще ви помогне да ръководите вашата маркетингова стратегия. Някои от основните показатели за проследяване са: органичен трафик, класиране по ключови думи, видимост на SERP, честота на кликване, време прекарано на страницата и др. За тази цел се използват инструменти като Google Analytics, Google Search Console и Google PageSpeed Insights.

  Защо SEO е важно?

  Оптимизацията за търсачки е дългосрочен процес, който може да осигури експоненциален растеж на вашия бизнес – когато се използва правилно. Не пропускайте възможността да извлечете наградите от него!

  Вземете правилното решение за вашия бизнес, класирайте се на челна позиция и останете на върха!